Ασφάλεια στο σπίτι – εν καιρώ κορονοϊου –

Ο άντρας συστήνεται ως προσωπικό κούριερ εταιρείας για να αποκτήσει πρόσβαση μέσα σε ένα σπίτι.

Αποτέλεσμα … ο πατέρας μαχαιρώθηκε, ο γιος πυροβολήθηκε και ένας από τους τέσσερις (4) ληστές σκοτώθηκε.

Στην εποχή του “κορονοϊου” που διανύουμε και σε συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης (social distancing), όταν οι περισσότεροι εργαζόμενοι ακολουθούν το μοντέλο της τηλεργασίας και “μένουν σπίτι”, κάθε προσπάθεια διάρρηξης ενέχει ρίσκο. Εάν στην εξίσωση αυτή συνυπολογιστεί η παράμετρος της ενισχυμένης εμφανούς αστυνόμευσης στους δρόμους για τους ελέγχους στην απαγόρευση κυκλοφορίας, το ρίσκο είναι ακόμη πιο αυξημένο και επεκτείνεται και στις περιπτώσεις διάρρηξης καταστημάτων.
Η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα λοιπόν – όπως την ξέρουμε – έχει μειωθεί σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελληνική Αστυνομία για την πορεία των βασικών δεικτών εγκληματικότητας πριν και μετά τη λήψη των μέτρων. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα οι επίδοξοι κακοποιοί να ψάχνουν διάφορους τρόπους για να “κερδίσουν” τη λεία τους.
Την περίοδο της καραντίνας οι αγορές μας από το διαδίκτυο και οι παραδόσεις κατ’ οίκων είναι αυξημένες κατά 80%, αυτό σημαίνει ότι πολλά άτομα θα χτυπήσουν το κουδούνι του σπιτιού μας για να παραδώσουν τις αγορές μας (προς Θεού μην ξεκινήσουμε και βλέπουμε παντού κακοποιούς!!).
Θα πρέπει όμως εμείς οι ίδιοι αλλά και τα άτομα που ζουν μαζί μας στο σπίτι να πάρουμε κάποιες σημαντικές προφυλάξεις ώστε να είμαστε και να νοιώθουμε ασφαλείς όσο μπορούμε για μην βρεθούμε σε παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις όπως παρακολουθήσαμε στο βίντεο.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες χρήσιμες συμβουλές :
α. Να επιλέξουμε την ανέπαφη παραλαβή των αγορών μας εάν μπορούμε (πλέον όλες οι εταιρείες μας δίνουν την επιλογή αυτή, αφήνοντας τα στην εξώπορτα του σπιτιού μας).
β. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα ανέπαφης παραλαβής, ζητήστε να σας επιδείξουν οπωσδήποτε κάτι που θα πιστοποιεί την ιδιότητα τους (π.χ το καρτελάκι με τα στοιχεία τους και την εταιρεία που εργάζονται, κάτι που κανονικά θα πρέπει να είναι πάντα αναρτημένο πάνω τους), βλέποντας τους πάντα πίσω από την ασφάλεια της πόρτας μας.
γ. Ρυθμίστε να παραλάβετε οποιαδήποτε αγορά σας όταν βρίσκεστε οι ίδιοι στο σπίτι και όχι κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας σας (γονείς, παιδιά) και βασικό να θυμάστε τι έχετε και ΕΑΝ έχετε να παραλάβετε κάτι.
δ. Γίνεται ακόμα πιο προσεκτικοί στις παραλαβές κατά τις βραδινές ώρες (τις χειμερινές ώρες νυχτώνει νωρίς μην το ξεχνάτε).
ε. Ενημερώστε την οικογένειάς σας ότι δεν παραλαμβάνουν οτιδήποτε αν δεν είστε οι ίδιοι στο σπίτι και συνεπώς δεν ανοίγουν την πόρτα με το πρόσχημα ότι έχουν να σας παραδώσουν κάποιο δέμα (πολλές φορές μέσω των social media – εδώ είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση – γνωρίζουν ονόματα μελών τη οικογένειά σας).
στ. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Αστυνομία εάν κάτι σας φαίνεται περίεργο όπως π.χ. το άτομο μετά την άρνηση σας να ανοίξετε δεν απομακρύνεται και επιμένει.
Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι κακοποιοί, πριν “επιτεθούν” για τη λεία τους έχουν τις περισσότερες φορές ένα καλά δομημένο σχέδιο και πολλές φορές δρούνε σε ομάδες.
Τα άτομα αυτά που ζουν και πορεύονται μέσα από την παραβατικότητα, πιστέψτε με θα προσπαθήσουν να βρουν πολλούς τρόπους για να πάρουν αυτό που θέλουν και μερικές φορές με οποιοδήποτε κόστος. Ένας από αυτούς ίσως είναι και ο παραπάνω που αναφέραμε!!
Το θέμα είναι εμείς και η οικογένεια μας πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να προλαμβάνουμε και να αποτρέπουμε τέτοιου είδους τυχόν “επιθέσεις”.
Αυτό το γνωρίζουν καλά όλοι οι μαθητές μας, ότι δυο βασικά στάδια στην Αυτοάμυνα (kravmaga) είναι η πρόληψη και αποτροπή.
Μείνετε ασφαλείς, Kida.
Παναγιώτης Γαλάνης 
Εκπαιδευτής Αυτοάμυνας 
Stay Safe Krav Club
#kravmaga – IKMF#
error: Απαγορεύεται η αντιγραφή !!