Η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει και ως «ασπίδα» κατά του κορονοϊού.
Μπορεί το νέο lockdown να μας εμποδίζει να γυμναστούμε όσο και όπως θα θέλαμε, ωστόσο είναι απαραίτητο να παραμείνουμε σωματικά ενεργοί, όποια κι εάν είναι η ηλικία μας.
Σύμφωναμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μπορεί λόγω της καραντίνας να αναγκαζόμαστε να… συνηθίζουμε και πάλι στην καθιστική ζωή, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε κάποια… διαλείμματα (έστω για 3-4 λεπτά) και να φροντίζουμε να κρατάμε το σώμα και τους μυς μας σε εγρήγορση.
Το περπάτημα και οι καλές διατάσεις – έστω και αυτά – είναι μία πολύ καλή λύση κι εάν δεν έχουμε συνηθίσει στην έντονη άσκηση, τότε θα πρέπει να τα βάλουμε για τα καλά στη ζωή μας.
Η τακτική άσκηση έχει τεράστια οφέλη στην ψυχική αλλά και στη σωματική μας υγεία.
Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να μας βοηθήσει να ελέγξουμε καλύτερα το βάρος μας αλλά και να μειώσει τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλίκο αλλά και για εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ. Μπορεί επίσης να αποτρέψει την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου.
Όλα αυτά μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία μας στον Covid-19 και να μας κάνουν πιο ευάλωτους στον ιό.
Ακόμη, η άσκηση βελτιώνει τη δύναμη των μυών αλλά και των οστών και βοηθά στην καλύτερη ισορροπία και ευελιξία.
Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζεται να έχουν καλή ισορροπία και ευελιξία, καθώς έτσι αποφεύγουν τραυματισμούς.
Τέλος, η τακτική άσκηση έχει απίστευτα οφέλη στην ψυχική μας υγεία, καθώς μειώνει τις πιθανότητες για κατάθλιψη, ενισχύει τις διανοητικές μας λειτουργίες και επιβραδύνει την εμφάνιση άνοιας.
Το ανοσοποιητικό
Η άσκηση μπορεί να εξουδετερώσει βακτήρια στους πνεύμονες και τις αναπνευστικές οδούς, μειώνοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης κρυολογήματος ή γρίπης.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, ο «πόλεμος» με τα βακτήρια γίνεται μέσα από την ενεργοποίηση ορισμένων κυττάρων.
Μέσα από την άσκηση τα επίπεδα αυτών των κυττάρων αυξάνονται και κυκλοφορούν πιο γρήγορα στο αίμα, με αποτέλεσμα να μπορούν να επιτίθενται στους «εισβολείς» πιο αποτελεσματικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως η κινητοποίηση τους ξεκινά μέσα σε λίγα λεπτά μετά το ξεκίνημα της γυμναστικής και διαρκεί και μερικές ώρες μετά από αυτήν.
Αν και τα οφέλη είναι βραχυπρόθεσμα η καθημερινή γυμναστική έχει σωρευτικό αποτέλεσμα και κρατά το ανοσοποιητικό σύστημα σε ετοιμότητα.
Άσκηση
Αξίζει να σημειωθεί πως – σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν άσκηση μέτριας έντασης γύρω στα 150 λεπτά την εβδομάδα ή 75 λεπτά τουλάχιστον, εάν κάνουν γυμναστική υψηλής έντασης.
ΠΗΓΗ:https://www.basetraining.org