Οι τέσσερις (4) κανόνες ασφάλειας όπλων που πρέπει να γνωρίζει κάθε κάτοχος πυροβόλου όπλου.

Όσοι ασχολούνται σοβαρά με τα όπλα, πρέπει να νιώθουν άνετα με αυτά. Ένα από τα πράγματα που με κάνουν να αισθάνομαι έτσι είναι ότι είμαι πολύ προσεκτικός όσον αφορά την τήρηση των Βασικών Κανόνων Ασφάλειας και Χειρισμού των Όπλων. Κάθε φορά που τους ξεχνάτε, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, μπορεί να συμβούν άσχημα πράγματα (και συμβαίνουν συχνά). Όταν λέμε άνετα εννοούμε ότι αφιερώνουμε χρόνο τόσο όσο χρειάζεται για να μην νιώθουμε το όπλο ως ξένο σώμα στο χέρι μας αλλά φυσική προέκταση του.

Δυστυχώς κατά καιρούς ακούμε ή έχουμε γίνει και οι ίδιοι μάρτυρες συμπεριφορών σε θερμά πεδία (σκοπευτήρια, πεδία βολών) μαθητών αλλά και εκπαιδευτών, που δεν έχουν τηρήσει τους κανόνες αυτούς μερικές φορές με άσχημες εξελίξεις και άλλες οριακά τα πράγματα να γίνουν τραγικά.

Ένα γρήγορο ψάξιμο στο διαδίκτυο θα δούμε πολλά τέτοια βίντεο με υποτιθέμενους εκπαιδευτές του You Tube όπως τους ονομάζω που βρίσκονται σε ανοιχτά πεδία βολών ή σε κλειστά σκοπευτήρια κατά την διάρκεια διδασκαλίας και ενώ όλα τα όπλα ΠΡΕΠΕΙ να έχουν ελεγχθεί (από την ψυχρή γραμμή όπως ονομάζεται πριν την έναρξη κάθε εκπαίδευσης) να σηκώνουν το όπλο να πιέζουν αργά την σκανδάλη… και μαντέψτε τι να ακούγεται,  «ΜΠΑΜ!» 

Εκεί καταλαβαίνεις ότι αυτός ο εκπαιδευτής δεν σκέφτηκε ότι έπρεπε να ακολουθήσει τους ίδιους κανόνες ασφάλειας όπλων με τους μαθητές. Το να τραβάς το όπλο γρήγορα από την θήκη σου και να είσαι πολύ καλός στην συγκέντρωση των βολών σου είναι πολύ καλό… για μένα δυστυχώς όμως δεν μου κάνει όταν δεν γνωρίζεις την κατάσταση του όπλου σου και δεν έχεις τον έλεγχο του.

Θα ήθελα λοιπόν να ξεκαθαρίσω αυτό:

Κανείς δεν είναι τόσο καλός με τα όπλα ώστε να μην ισχύουν οι Βασικοί Κανόνες Ασφάλειας Όπλων.

 

Κανόνες ασφάλειας όπλων: 

  1. Αντιμετωπίστε κάθε όπλο σαν να ήταν γεμάτο.

Νομίζω ότι αυτός είναι ο πιο σημαντικός κανόνας για την ασφάλεια των όπλων. Εάν αντιμετωπίζετε όλα τα όπλα σαν να είναι γεμάτα, πρέπει πραγματικά να θέλετε να πυροβολήσετε κάποιον για να συμβεί αυτό. Ακόμα κι αν ξέρω ότι το όπλο μου ΔΕΝ είναι γεμάτο πριν ξεκινήσω οποιαδήποτε διδασκαλία, ξηρά προπόνηση ή καθαρίσω το όπλο μου, εξακολουθώ να το ελέγχω ξανά για να βεβαιωθώ. Εάν για οποιοδήποτε λόγο χάσω το όπλο μου από τα μάτια μου το ελέγχω ξανά. ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΟΠΛΑ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΓΕΜΑΤΑ ΜΟΝΟ !!!

  1. Κρατήστε το δάχτυλό σας μακριά από τη σκανδάλη μέχρι να είστε έτοιμοι να πυροβολήσετε.

Το δάχτυλό σας θα πρέπει να είναι τεντωμένο κατά μήκος του δέκτη μέχρι να ληφθεί η απόφαση να πυροβολήσετε. Αυτό μπορεί (και πρέπει) να συμβεί μόλις η κάννη σας είναι στραμμένη στον στόχο σας. Θα πρέπει επίσης να βγει από τη σκανδάλη μόλις δεν χρειάζεται πλέον να πυροβολείτε ή το όπλο σας δεν είναι πλέον στραμμένο σε ασφαλή κατεύθυνση. Και μιλώντας για αυτό…

  1. Να έχετε πάντα ένα όπλο στραμμένο προς ασφαλή κατεύθυνση και ποτέ μην στρέφεται το όπλο σας σε οτιδήποτε δεν σκοπεύετε να πυροβολήσετε.

Το να γνωρίζετε πού δείχνει η κάνη του όπλου σας ανά πάσα στιγμή είναι ΚΡΙΣΙΜΟ για τον ασφαλή χειρισμό πυροβόλων όπλων. Αυτό το πρόβλημα εκτός από την γραμμή πυρών συνήθως το συναντάμε από εκπαιδευόμενους κατά την διάρκεια εκπαίδευσης CQC. 

  1. Να είστε σίγουροι για τον στόχο σας και να γνωρίζετε το μπροστά και το πίσω του στόχου σας.

Όλοι το έχουμε δει στο πεδίο βολής, “Ποιος πυροβόλησε τον στόχο μου; ” Δεν είναι μεγάλο θέμα εκεί, αλλά τι γίνεται όταν δεν είναι προπόνηση και διακυβεύονται ζωές; Πρέπει να είστε απολύτως βέβαιοι ότι γνωρίζετε τι πυροβολείτε, καθώς και τι μπορεί να υπάρχει μπροστά του (τοίχοι, αυτοκίνητα, δέντρα κ.λ.π) ή τι μπορεί να κινείται μπροστά του (αυτοκίνητα, άνθρωποι, σκύλοι) και τι είναι πέρα ​​από το στόχο σας. 

Η ασφάλεια των πυροβόλων όπλων είναι πρώτη και τελευταία μας ευθύνη ως χειριστές ή εκπαιδευτές όπλων.

Τέσσερις κανόνες — δεν είναι και μεγάλη λίστα. Τα πυροβόλα όπλα είναι θανατηφόρα και πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον σεβασμό που τους αξίζει. Δεν είναι παιχνίδια και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν να ήταν. 

Όπως είπα προηγουμένως, φροντίζω πάντα να είναι άδειο ένα όπλο πριν από τον καθαρισμό του. Είναι αδύνατο να επαληθευτεί εάν ένα όπλο είναι γεμάτο μόνο κοιτάζοντας το. Ποτέ μην υποθέτεις ή μην δέχεσαι την προτροπή του άλλου ότι είναι άδειο. ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΊΤΕ, ΑΛΛΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΤΕ! Χρειάζεται μόνο ένα δευτερόλεπτο για έλεγχο και ο χρόνος που χρειάζεται θα μπορούσε να σώσει μια ζωή. 

Πριν πυροβολήσετε, βεβαιωθείτε ότι το όπλο είναι καθαρό και ασφαλές στη χρήση. Τα όπλα χρειάζονται τακτική συντήρηση για να παραμείνουν λειτουργικά και αυτό περιλαμβάνει τακτικό καθαρισμό όπλων και ελέγχους λειτουργίας. Εάν έχετε οποιοδήποτε ενδοιασμό σχετικά με το όπλο σας και την λειτουργία του, ζητήστε από έναν επαγγελματία εκπαιδευτή ή οπλουργό να το εξετάσει. 

Κάθε φορά που πηγαίνετε στο πεδίο βολής ή σκοπευτήριο, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τους Κανόνες Ασφαλείας του όπλου, τους κανόνες του πεδίου που βρίσκεστε και να φοράτε προστασία για το κεφάλι, τα μάτια και τα αυτιά. Η διατήρηση της ασφάλειας εξαρτάται από εσάς. Αν δείτε κάποιον να κάνει κάτι μη ασφαλές στο σημείο που βρίσκεστε, φροντίστε να πείτε κάτι. Θυμηθείτε, η ασφάλεια είναι ευθύνη όλων.

Stay safe!

Παναγιώτης Γαλάνης 

 

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή !!